Brommobiel rijbewijs halen? Dat gaat zo!

L1

Voor senioren is de kans groter dat het laatst afgelegde examen plaatsvond op de middelbare school. Het kan dan onwennig zijn om in de schoolbanken plaats te nemen als u uw brommobiel rijbewijs wilt halen. Ineens wordt er weer van u verwacht dat u regels stampt en goed onthoudt wat er in de boeken geschreven staat.

Aangezien Ligier Group u graag een handje helpt bij het brommobiel rijbewijs halen, bespreken wij in het blog van deze week wat u kunt verwachten als u een brommobiel rijbewijs wilt halen. Lees gauw verder om te achterhalen wat u de komende tijd te wachten staat!

Lessen nemen

Het gros van de mensen die een brommobiel rijbewijs halen, doen dat omdat ze zich oncomfortabel voelen op een scooter of in een ‘echte’ auto. Daar waar deze lessen zich op de openbare weg afspelen, worden de brommobiel rijlessen doorgaans op afgelegen terreinen gegeven. Indien u er zich prettiger bij voelt, is het bij sommige rijscholen ook mogelijk om na enkele lessen de weg op te gaan. Op die manier weet u alvast hoe het straks is als u zelf op de weg actief bent.

Over het algemeen bieden rijschoolhouders pakketten aan, die variëren van 4 tot 8 uur per pakket. Brommobiellessen duren circa 50 tot 60 minuten per keer, waarbij u meestal thuis wordt opgehaald door de instructeur. In sommige gevallen wordt er ook aan u gevraagd om u bij de rijschool te melden.

Theorielessen

Dit jaar is het exact 10 jaar geleden dat het verplicht werd om een brommobiel rijbewijs te halen voor het besturen van het voertuig. En wie een rijbewijs wilt halen, dient ook een theorie-examen te kunnen overleggen. Veel rijschoolhouders bieden hier aparte lessen voor aan, zodat u beter beslagen ten ijs komt bij het daadwerkelijk examen. Hierbij dient u 44 van de 50 vragen goed te beantwoorden.

U moet er overigens niet raar van opkijken als u ineens plaatsneemt naast iemand die voor een bromfiets leert, want u krijgt hetzelfde examen. Het voornaamste verschil is alleen dat u met een brommobiel rijbewijs geen bromfiets mag besturen, maar iemand met een bromfiets rijbewijs wel een brommobiel.

Praktijkexamen

Zodra uw rijinstructeur te kennen geeft dat uw rijkunsten afdoende zijn, is het tijd om u mentaal voor te bereiden op het praktijkexamen. Een praktijkexamen kost zo rond de €108,00 en wordt door uw rijschool overgemaakt aan het CBR nadat u de transactie voltooid heeft. Op de dag van de waarheid is het zaak om een aantal zaken mee te brengen, om teleurstellingen te voorkomen. U kunt namelijk geen rijexamen afleggen als u vergeet om de officiële uitnodiging en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Voordat u plaatsneemt, controleert de examinator van dienst uw identiteit en of u het examen behaald heeft. Eenmaal in de auto, dient u zes oefeningen tot een succesvol einde te brengen. De examinator van dienst bepaalt welke ‘groep’ oefeningen u moet doen. Achterwaarts fileparkeren, voorwaarts fileparkeren en een stop in een bocht zijn voorbeelden van oefeningen die beide groepen voorkomen. Brengt u 5 van de 6 oefeningen tot een goed einde, dan bent u geslaagd!

Gezakt na examen

Bent u voor de zoveelste keer gezakt na het examen? Indien u na vier praktijkexamens nog geen rijbewijs heeft, kunt u een speciaal examen aanvragen bij het CBR. Deze manier van toetsing is iets duurder, maar in ruil daarvoor neemt de examinator van dienst wel wat meer de tijd voor u. Bovendien stelt hij of zij u meer op uw gemak door meer aandacht aan u te geven.